כל תכני עושים היסטוריה-logo

כל תכני עושים היסטוריה

Arts & Culture Podcasts

כל הפרקים מכל התכניות והפודקאסטים של הרשת

Location:

United States

Description:

כל הפרקים מכל התכניות והפודקאסטים של הרשת

Language:

English


Episodes
Ask host to enable sharing for playback control

הכה את המומחה: כלכלת ישראל במלחמה [עושים חשבון]

2/22/2025
עושים חשבון מארחים את פרופסור יוסי שפיגל ועונים לשאלות המאזינים- על דירוג האשראי ומצב הכלכלה, על התפיסה הכלכלית בישראל - ימין או שמאל, על אתגרי יוקר המחיה ופריון העבודה ועוד.

Duration:00:33:55

Ask host to enable sharing for playback control

למדבר חוקים משלו: על החיים בנגב בתקופה הרומית והביזנטית [שורשים עמוקים]

2/22/2025
לכל תקופת בית שני ולאחריה, התנהלו החיים במדבר במקביל לתהפוכות הפוליטיות של ירושלים והגליל - אבל גם בנפרד מהם. במשך מאות ואלפי שנים שלטו בנגב ציוויליזציות מדבריות ששמרו על אמונות ומנהגים ייחודיים והקימו תעשייה וכלכלה עוצמתיות למדי. אחד השבטים הללו, והדומיננטי שבהם היה שבט הנבטים, שחייהם התבססו בתחילה על מסחר - בעיקר בדרך הבשמים המפורסמת - ובהמשך עברו לחיים בישובי קבע והקימו מפעלי חקלאות מרשימים, שאת שרידיהם ניתן למצוא עד ימינו.

Duration:00:27:45

Ask host to enable sharing for playback control

הלב המת של אפריקה [עושים מינהר]

2/22/2025
איך שינוי אקלים פתאומי שינה את ההיסטוריה של צפון אפריקה מאז ועד היום

Duration:00:36:12

Ask host to enable sharing for playback control

מפתחי indie - העתיד של עולם היזמות? [עושים תוכנה]

2/22/2025
יזמי אינדי היא תופעה שצוברת תאוצה - יזמים מרימים סטארטאפ שלם לבד, מהקוד ועד לשיווק. איך הם עושים את זה? ואיך הבינה המלאכותית משנה את כללי המשחק? הפעם מתארח שגיא קדמי לשיחה על התופעה שיכולה לשנות את השוק.

Duration:00:40:47

Ask host to enable sharing for playback control

למה חזירי ים? [התשובה]

2/19/2025
מי השיכור שהחליט לקרוא לבעלי החיים החמודים והשרקניים האלה, שאינם חזירים, ויותר חשוב מזה - אינם חיים בים, נקראים חזירי ים? ואיך זה קשור לתרנגולי הודו?

Duration:00:31:17

Ask host to enable sharing for playback control

אוו שיט - המכונה השקרנית [עושים טכנולוגיה]

2/16/2025
עד לא מזמן הצ'אטבוטים דמו לתלמידי תיכון שקדניים אבל היום הם מתקרבים לרמתו של סטודנטים לתואר שלישי, שלא לדבר על חוקרים שכבר מצויד בדוקטורט. אבל ככל שהבינה המלאכותית מתקדמת, מפתחים וחוקרים חיצוניים מנסים למצוא דרכים חדשות להעביר אותה בדיקה ובחינה: מה הרמה שלה, עד כמה היא עצמאית, עד כמה עד כמה היא מסוגלת לבצע משימות מסובכות, אפילו עד כמה היא מאיימת. אבל הנה הבעיה: ככל שהבינה המלאכותית הופכת ליותר ויותר אוטונומית, עצמאית ומתוחכמת, היא לא רק מבינה את הבקשה שלנו היא מפרקת אותה לגורמים ומתחילה להבין מה עומד מאחוריה, מה אנחנו מנסים להשיג באמצעות בדיקת היכולות שלה. האם יכול להיות שכאשר היא תבין שהיא נמצאת בבדיקה, שהיא נבחנת, היא תנסה לרמות?! השאלה הזו, שנראה שנלקחה מסרטי מדע בדיוני, היא כבר לא תיאורטית. בעוד שטרם נרשמו מקרים שבהם בינה מלאכותית ניסתה לרמות את הבוחנים, נרשמו סימנים ראשונים לכך שזה אפשרי ואם זה אפשרי עכשיו מה יקרה בעוד שנה, מה יקרה בעוד שנתיים, מה יקרה בעוד עשור? קישורים: הספר על פרשת "דיזלגייט" https://www.amazon.com/Faster-Higher-Farther-Volkswagen-Scandal/dp/1543642519 מחקר: הפגנה אסטרטגית של ביצועים נמוכים בבינה מלאכותית https://arxiv.org/abs/2406.07358 מחקר: סוכנים רדומים בבינה מלאכותית https://arxiv.org/abs/2401.05566 מחקר: האם קלוד 3 שיקר לי? https://arxiv.org/abs/2405.01576 מחקר: לעבור לקופסה לבנה https://arxiv.org/abs/2401.14446

Duration:00:43:16

Ask host to enable sharing for playback control

נוצרים, מורדים ורומאים - ארץ ישראל בימי מרד בר-כוכבא [שורשים עמוקים]

2/15/2025
בניגוד לדיעה הרווחת, המרד הגדול לא הביא את קיצו של היישוב היהודי בארץ ישראל: גם אחרי דיכוי המרד נותר במשך עשרות רבות של שנים בארץ יישוב יהודי גדול, פעיל ואפילו משגשג. לצידה של המהפכה היהודית שחולל רבן יוחנן בן זכאי צמחה דת חדשה שהתפצלה מתוכה: הנצרות. מתוך הקדרה המבעבעת הזו של רגשות דתיים ולאומיים צמח לעם היהודי מנהיג חדש, שמעון בן כוסבה - הלא הוא בר-כוכבא - שהוביל מרד מיתולוגי שנחרט בדברי הימים של ההסטוריה היהודית.

Duration:00:18:20

Ask host to enable sharing for playback control

בעקבות 'שיר הפרטיזן' [עושים זיכרון]

2/15/2025
בפרק זה נעקוב אחר גלגוליו של שיר הפרטיזן. על מנת להבין את דרכו המפותלת, נחזור אחורה, הרחק בזמן ובמקום, אל אירופה של שנות ה-40' של המאה ה-20, אל יערות הפרטיזנים, נלווה את השיר במסע עלייתו משם אל ארץ ישראל והפיכתו, בשינוי אדרת, לאחד השירים המזוהים ביותר עם מלחמת העצמאות ונגלה כיצד הפך לאחד השירים המושרים בפי זמרי הז'אנר הים תיכוני כדוגמת זוהר ארגוב, אביהו מדינה ואחרים. צוות יד ושם - ניהול פרויקט – לירז לחמנוביץ; כתיבה ועריכת תוכן הפרק – לירז לחמנוביץ; עורכת ראשית: בלהה שילה; יעוץ פדגוגי – ד"ר יעל ריצ'לר-פרידמן; הגשה – נעמה גליל עריכת סאונד – שלי נוי

Duration:00:28:28

Ask host to enable sharing for playback control

להיות בלשי אהבה- איך מתקשרים בזוגיות? [עושים פסיכולוגיה]

2/12/2025
כולנו רוצים לאהוב ולהיות נאהבים, אבל בשלב מסוים נכנסת השגרה לקשר. אולי מתמסדים, אולי ילדים ואולי סתם נגמר שלב ירח הדבש. אבל אז הכל נראה פחות נוצץ והחומות מתרוממות והאכזבה, התסכול והעצב מקבלים מקום גדול יותר מהאושר שחווינו לפני. סלבי פרידמן, מתמחה במערכות יחסים ומאמנת זוגות מסבירה למה למרות שזוגיות היא לא עסק פשוט הכל עניין של תקשורת והקשבה.

Duration:00:52:15

Ask host to enable sharing for playback control

439: ההיסטוריה של שיתוף הקבצים, חלק ב' (ש.ח.) [עושים היסטוריה]

2/10/2025
נפילתה של נאפסטר הייתה הזרז לעלייתה של טכנולוגיית שיתוף קבצים חדשה ומשופרת - פאסטראק. תוכנות כגון קאזה, גרוקסטר ואיומיול הציפו את עולם שיתוף הקבצים - וכעת, גם בתחום הסרטים והתוכנות הפיראטיות. חברות התקליטים והסרטים המשיכו להילחם בהן בבתי המשפט, ומשכשלו - פנו לטקטיקות מלוכלכות יותר. ואז הגיעה ביטטורנט, וטרפה את כל הקלפים... האזנה נעימה, רן

Duration:00:39:42

Ask host to enable sharing for playback control

438: ההיסטוריה של תוכנות שיתוף הקבצים, חלק א' (ש.ח.) [עושים היסטוריה]

2/10/2025
נאפסטר הייתה תוכנת שיתוף קבצים פורצת דרך שנכתבה במרתון בודד של 60 שעות תכנות – ומהרגע שהגיחה לאוויר העולם עמדה במרכזה של מתקפה משפטית אכזרית וחסרת תקדים. כיצד קיוו מייסדיה של נאפסטר להתחמק מאימת בית המשפט, ואיזה תפקיד שיחקה מטאליקה בכל הסיפור הזה? האזנה נעימה :-) רן

Duration:00:39:06

Ask host to enable sharing for playback control

מסע שישק - בין מגידו רחבעם וסאלח שבתי (שחר ענבר) [עושים תנ"ך]

2/10/2025
באוגוסט האחרון ערכנו במועדון הגריי בתל אביב את אירוע המאזינים השלישי של "עושים" תנ"ך שכולו נסוב סביב מגידו. מול קהל חי של למעלה 300 איש ראיינו את חוקר המקרא שחר ענבר לשיחה אודות מסע שישק. הסיפור של מסע שישק יוצא דופן- הוא מאחד בתוכו מספר נושאים שבד"כ לא גרים בכפיפה אחת – גם ממצא ארכיאולוגי, גם תיעוד חוץ מקראי וגם תיאור מקראי. בפרק זה אנו נוגעים בכל השלושה ובעיקר בתיאור המקראי של המסע ההיסטורי. מדוע מסע שישק כה חשוב בחקר ההיסטוריוגרפיה המקראית? ומה הקשר למגידו? למה לא ניתן להבין את התיאור בתנ"ך ללא הבנה של "איך עובד" ספר מלכים? מהן המגמות המשתקפות בספר, מי ככל הנראה ערך אותו ואיך תפיסת עולמו השפיעה על תוכנו? האם הספר מתאר היסטוריה? ואיזה סוג של היסטוריה? למה ספר דברי הימים מספר סיפור אחר על המסע ואיך טכניקת 'החזרה המקשרת' פותרת את הקושי? והכי חשוב: איך הסיפור של מגיני הזהב מפצח את משמעות הסיפור? על זאת ועוד בפרק המיוחד שלפנינו, שהוקדש לזכרו של חברנו דור חנן שפיר ז"ל שנרצח ב 07.10.2023 האזנה נעימה, יותם

Duration:00:40:18

Ask host to enable sharing for playback control

מיילי- המהפכן שמציל את ארגנטינה? [עושים חשבון]

2/9/2025
עושים חשבון נפש לגבי חביאר מיילי - הכלכלן שהפך לנשיא, מכנה את עצמו "אנרכו-קפיטליס" וידוע בתמיכתו הנלהבת בשוק חופשי עם כמעט אפס מעורבות ממשלתית. בתוך חודשים הוא התחיל לבצע פעולות כדי להוציא את המדיניות שלו לפועל ואת ארגנטינה ממשבר. הפעם עושים חשבון מארחים את ד"ר סבסטיאן ויסוצקי, כלכלן שגר בארגנטינה, על המהלכים הדרמטיים שעשה מיילי, על אלו שהבטיח ועדיין לא ביצע ועל אלו שרצה לבצע והתחרט.

Duration:00:51:30

Ask host to enable sharing for playback control

קריסת מערכות- משטרת ישראל בעקבות עידן איתמר בן גביר (ניצב בדימ. דוד צור) [עושים פוליטיקה]

2/8/2025
האפשרות שאיתמר בן גביר ימונה ע"י בנימין נתניהו לשר בממשלתו ועוד לשר הממונה על המשטרה ועל שירות בתי הסוהר, נראתה מלכתחילה די מנותקת מהמציאות. אבל זה קרה ודי מהר במשטרה בדגש על הבכירים ביותר התחילו להתמסר לו. בה בשעה הביקורת על התמודדות המשטרה עם המשימות שלה ועל הביצועים שלה, רק הלכה וגברה. ב 19.1.2025 בן גביר ושאר שרי הסיעה שלו, התפטרו מהממשלה בשל עסקת שחרור החטופים, אבל השאיר רגל בדלת שתאפשר לו לחזור לתפקיד. ניצב בדימוס דוד צור, כיהן בין תפקידיו הבכירים במשטרת ישראל, גם כראש המטה המבצעי של שני שרים לביטחון פנים. תפקיד שנותן נקודת מבט רחבה גם על התנהלות השר הממונה וגם על התנהלותה של המשטרה ועל הזיקה ביניהם.

Duration:00:51:47

Ask host to enable sharing for playback control

מבית המקדש לבית הכנסת: מורשת מתחדשת [שורשים עמוקים]

2/8/2025
בתי הכנסת הראשונים התקיימו בשוליים של החיים הדתיים והרוחניים היהודיים: במרכז הבמה ניצב עדיין בית המקדש בירושלים. אלא שהמרד הגדול במאה הראשונה לספירה שינה את הסטטוס קוו הזה: לפתע פתאום מצאה את עצמה הדת היהודית ללא מוקד פולחן מרכזי – מצב שדרש פתרון מיידי. סיפורו של בית הכנסת המפואר בגן הלאומי ציפורי מספק לנו הצצה לתהליך ההיסטורי המרתק שבמסגרתו שינו בתי הכנסת את דמותו ואופיו של העם היהודי ביותר מדרך אחת.

Duration:00:19:34

Ask host to enable sharing for playback control

מג׳וניור עד דיירקטור- סולם ההתקדמות בעולם הפיתוח [עושים תוכנה]

2/8/2025
יצא לכם פעם לתהות איך חברה קובעת למי מתאים טייטל Senior או Staff? או איך זה נראה תהליך הסדרה של לבלים בפיתוח? מה ההשפעות החיוביות ומה הסיכונים של תהליך מורכב שכזה? הפעם בעושים תוכנה עמית וחן נותנים לכם הצצה אל מאחורי הקלעים של התהליך בחברות שונות - מסטארטאפים עד לגוגל, דרך העיניים שלהם ושל אורחים מהתעשייה.

Duration:00:48:51

Ask host to enable sharing for playback control

הילד שהיה זאב [עושים מינהר]

2/8/2025
יום אחד נמצא בג׳ונגל ילד שגדל בלהקת זאבים וחיות הפרא היו החברות שלו. לא, זה לא ״ספר הג׳ונגל״. זה סיפור אמיתי.

Duration:00:21:58

Ask host to enable sharing for playback control

ערכים מול מחירים אישיים- מדיניות העלייה והקליטה של אשכול [מאחד העם- לוי אשכול]

2/3/2025
איך קרה שלוי אשכול, קולט העלייה והמיישב הגדול, מנע מאחיו הגדול לעלות ארצה? בפרק זה, ד"ר ארנון למפרום, עובד ארכיון המדינה לשעבר וחוקר דמותו ופעילותו של לוי אשכול, מסביר מה קורה במדינת ישראל מיד לאחר הקמתה כאשר אלפי יהודים מכל רחבי העולם נוהרים אליה; איך מחליטים היכן כדאי ליישב את העולים; באיזה אופן מנהלים אופרציה שכזו מבחינה כלכלית; ואילו החלטות נדרשו מההנהגה כאשר החלומות והחזון פוגשים במציאות?

Duration:00:35:32

Ask host to enable sharing for playback control

אוו שיט - המכונה החושבת [עושים טכנולוגיה]

2/2/2025
בסוף נובמבר 2022 הושק בוט חדש תחת השם הדבילי והבלתי סקסי בעליל: ChatGPT. ב-OpenAI לא האמינו שהוא יצליח, אבל לא רק שהוא הצליח, הוא הפך לסנסציה שהיוותה את מכת הפתיחה למהפכת הבינה המלאכותית. חלפו קצת יותר משנתיים ועידן ה-GPT עומד לחלוף מהעולם. משפחה חדשה של בוטים עושה את דרכה אלינו והיא עובדת בצורה שונה מהמשפחה שהכרנו עד כה. היא יותר איטית אבל יותר חכמה, היא יותר צרה אבל יותר מפחידה, היא יותר דומה לאופן שבו אנחנו חושבים ובעיקר היא מקרבת אותנו, כנראה בצורה משמעותית, לרגע הזה שכולם מחכים לו וגם חוששים מפניו, הרגע שמכונה AGI, "בינה מלאכותית כללית", הרגע שבו המכונות ידעו לעשות כל דבר שאנחנו עושים ואולי אפילו לסופר-בינה מלאכותית, מצב שבו המכונות ידעו לעשות כל דבר יותר טוב מאיתנו. מה כל כך שונה במשפחה הזו? למה היא כל כך מלהיבה אבל גם כל כך מפחידה? למה OpenAI מסרבת להסביר איך היא בדיוק עובדת ואיך זה שבכל זאת אנחנו כנראה יודעים איך היא עובדת? למה המערכות האלו כל כך חכמות אבל האם יכול להיות שבגלל שהן כל כך חכמות, הן גם כל כך שקרניות ואיך כל זה קשור לחברת DeepSeek הסינית שהפילה את וול-סטריט? קישורים: המחקר הסיני על o1 https://arxiv.org/abs/2412.14135 DeepSeek https://chat.deepseek.com מטא מכריזה על COCONUT https://bit.ly/3Envzko

Duration:00:42:30

Ask host to enable sharing for playback control

הסנהדרין- מסע בעקבות החכמים [שורשים עמוקים]

2/1/2025
הסנהדרין הייתה בית הדין הגדול של של ימי המשנה המורכבת מתלמידי חכמים. אנשי הסנהדרין, שהיו גם תנאים וכך הם מופיעים עד היום במסורת היהודית עסקו גם בפירוש התורה והעברתה מדור לדור. שמו של המוסד העתיק והמפואר הזה כרוך, בדרך כלל, בשמה של עיר עתיקה אחרת - יבנה, שנמצאת במישור החוף הדרומי. מדוע, אם כן, הקימה רשות העתיקות את 'שביל הסנהדרין' דווקא בגליל?

Duration:00:23:12